21 Şubat 2012 Salı

Yıllara sari inşaat işine ilişkin hakediş gelirlerinin bankada vadeli mevduat ve likit fon hesaplarında değerlendirilmesi sonucu elde edilen gelirlerin beyan dönemi hk.


BaşlıkYıllara sari inşaat işine ilişkin hakediş gelirlerinin bankada vadeli mevduat ve likit fon hesaplarında değerlendirilmesi sonucu elde edilen gelirlerin beyan dönemi hk.
Tarih09/09/2011
SayıB.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-19-710
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü


Sayı
:
B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-42-19-710
09/09/2011
Konu
:
Yıllara sari inşaat işine ilişkin hakediş gelirlerinin bankada vadeli mevduat ve likit fon hesaplarında değerlendirilmesi sonucu elde edilen gelirlerin beyan dönemi
    
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ortaklığınız tarafından yapımı üstlenilen ‘... Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı' işinin yıllara sari inşaat işi olması nedeniyle bu işe ait kar veya zararın işin bitirileceği  2012 yılında beyan edileceği, ortaklık olarak kurumlar vergisi mükellefiyetinizin bulunmadığı, anılan iş ile ilgili hakediş gelirlerinizin bankada vadeli mevduat ve likit fon hesaplarında değerlendirildiği belirtilerek, söz konusu hesaplardan elde ettiğiniz gelirlerin işin bittiği yılda mı yoksa dönemler itibariyle ortakların gelir tablosuna eklenerek mi beyan edileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
            5520 sayılı Kurumlar vergisi kanunun 6 ncı maddesinde,  kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
          
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde ise birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterileceği,  mükelleflerin bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarma işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye mecbur oldukları hükmüne yer verilmiştir.
             Bu itibarla, ortaklığınızın yıllara sari inşaat işi kapsamında taahhüt ettiği ‘... Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı' işi nedeniyle aldığı hakedişlerin bankalarda değerlendirilmesi sonucunda elde edilmesi mevduat faizleri ve likit fon gelirlerinin, yıllara sari inşaat işinden elde edilen gelirlerden ayrı değerlendirilmesi ve söz konusu inşaat işinin bitimi beklenilmeksizin, ilgili dönemler itibarıyla yıllık olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder