21 Şubat 2012 Salı

Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinin geçici vergi kapsamına dahil olup olmadığı hk.


BaşlıkYıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinin geçici vergi kapsamına dahil olup olmadığı hk.
Tarih02/01/2012
SayıB.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2011-307-2
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü


Sayı
:
B.07.1.GİB.4.20.15.01-30-MUK-2011-307-2
02/01/2012
Konu
:
Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinin geçici vergi kapsamına dahil olup olmadığı.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, yıllara sari inşaat ve onarma faaliyetiniz ile ilgili olarak Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 120 nci maddesi gereği geçici vergi beyanında bulunup bulunmayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde; "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir. 
Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarma işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar."  hükmü yer almıştır.

Anılan Kanunun Mükerrer 120 nci maddesinde ise; "Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve istisnalar ile Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden, 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 27.12.1998 tarih ve 23566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 217 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "1.2. Geçici Vergi Kapsamına Girmeyen Kazançlar" başlıklı bölümünde; "Senelere sari inşaat ve onarma işi yapan mükellefler ile noter bulunmayan yerlerde Adalet Bakanlığınca geçici yetkili noter yardımcısı olarak görevlendirilenler, bu kazançları dolayısıyla geçici vergi ödemeyeceklerdir. Ancak, söz konusu mükellefler, senelere sari inşaat ve onarma veya geçici yetkili noter yardımcılığı işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları için geçici vergi ödemek zorundadırlar." açıklamasında bulunulmuştur.
Buna göre, yıllara sari inşaat ve onarma faaliyetiniz dolayısıyla elde ettiğiniz kazançlarınızı geçici vergi beyannamesi ile beyan etmenize gerek bulunmamakta olup, söz konusu faaliyetiniz dışında ticari veya mesleki kazancınızın bulunması halinde bu kazançlarınız için geçici vergi beyanında bulunmanız gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder