21 Şubat 2012 Salı

Başlangıçta yıllara sari olmayıp daha sonra yıllara sari inşaat vasfını kazanan inşaat işlerinde tevkifat uygulaması


BaşlıkBaşlangıçta yıllara sari olmayıp daha sonra yıllara sari inşaat vasfını kazanan inşaat işlerinde tevkifat uygulaması hk.
Tarih25/08/2011
SayıB.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 15-1425
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)


Sayı
:
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 15-1425
25/08/2011
Konu
:
Başlangıçta yıllara sari olmayıp daha sonra yıllara sari inşaat vasfını kazanan inşaat işlerinde tevkifat uygulaması

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinde, ............ Vergi Dairesi Müdürlüğünün  ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu,  ..........  ile Şirketiniz arasında 04/10/2010 tarihinde çelik imalat ve demir doğrama işleri için 60 günde tamamlanacak şekilde sözleşme yapıldığı, işin tamamlanma tarihinin sözleşmede 10/12/2010 olarak belirtildiği, ancak başlangıçta yıllara sari olmayan işin bir kısmının 2011 yılına sarkmış olduğu belirtilerek, yapılan işin sonradan yıllara sari inşaat onarma işine dönüşmesi nedeniyle hak ediş ödemeleri üzerinden %3 stopaj kesintisi yapılırken işin tamamı için mi yoksa 2011 yılına sarkan kısmı için mi kesinti yapılacağını, ayrıca 2011 yılı için yeni bir sözleşme yapılması gerekip gerekmediği husularında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 42'nci maddesinin birinci fıkrasında "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır.) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir." hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanun'un 44'üncü maddesinin birinci fıkrasında "İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir." hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15'inci maddesinin (1/a) bendi gereğince  Gelir Vergisi Kanunu'nun 42'nci maddesinde belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır. Tevkifat oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.
İlgide kayıtlı dilekçeniz ekindeki sözleşmenin   incelenmesinden; yapılacak ............Hastanesi proje inşaatına ait her türlü çelik imalat ve demir doğrama işlerini taahhüt ettiğiniz sözleşmeye göre söz konusu işin 2010 yılında başlayıp bitirilmesi öngörülmesine rağmen 2011 yılına sarktığı anlaşılmış olup 2011 yılına ilişkin ayrı bir sözleşme düzenlenip düzenlenmemesi işin yıllara sari olup olmama vasfını değiştirmeyecektir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, söz konusu işin belirtilen  sürede bitirilmeyip bir sonraki takvim yılına sarkması nedeniyle, yıllara sari inşaat vasfını kazandığı tarihten itibaren yapılacak nakden ve hesaben  hak ediş ödemeleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15'inci maddesinin (1/a) bendi uyarınca %3 oranında  tevkifat yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder